Hiába halljuk mindenhol, hogy lebomló, bio meg öko, még mindig homály fedi ezeket a fogalmakat, ráadásul sok a tévinformáció is a médiában.

Segítünk kicsit tisztázni a fogalmakat!

A leggyakoribb, nem lebomló műanyag csomagolások:

 • PP (polipropilén): kemény műanyag, (pl. tálak, flakonok készülnek belőle)
 • PS (polisztirol): a PP-hez hasonló, gyakran használt kemény műanyag
 • PS hab: fehér félkemény szigetelőanyag, azaz a jó öreg hungarocell
 • PET (polietilén-tereftalát): ebben palackozzák a legtöbb üdítőitalt

 • Ezen tömegműanyagok élettartama elérheti akár az 1000 évet is, mert nagyon jól ellenállnak a mikroorganizmusoknak, gombáknak.

  Valóban lebomló, 100%-ban komposztálható csomagolások:

 • Papír termékek
 • Papír termékek biológialiag lebomló polimer bevonattal
 • Cukornádrost termékek
 • Bio kompozit termékek, pl. PLA (politejsav) + búzakorpa
 • Biopolimer dobozok, pl. PLA (politejsav)

 • a) természetes polimerek (pl. keményítő, cellulóz, lignin), amelyek mind lebomlanak

  b) biológiailag lebontható műanyagok, biopolimerek, amelyeket természetesen előforduló mikroorganizmusok, azaz baktériumok vagy gombák bontanak le, tehát be lehet őket dobni a háztartási szerves hulladéktárolóba, komposztálóba. Ezen termékek hozzák a megszokott műanyagok praktikus tulajdonságait, de kőolajszármazékok helyett növényi alapanyagokból készülnek. A gyártásuk kevésbé terheli meg a környezetet, és gyorsabban is bomlanak le, mint a hagyományos műanyagok, viszont ma még jóval drágább az előállításuk, ezért nehezebben is terjednek el. Segítsd te is a gyorsabb meghonosításukat!

  A biopolimerek közül leginkább a PLA-val (politejsav) találkoznak a környezettudatos fogyasztók. A PLA kukoricakeményítőből készül leggyakrabban, amelyet tejsavbaktériumok segítségével alakítanak tejsavvá és ezt polimerizálják. A legtöbb biopolimer iparilag és házilag is komposztálható termék. Ezen termékek ipari komposztálás során akár 3 hónap alatt lebomlanak, házi komposztálás során ehhez azért általában kicsit több idő kell.

  Részben komposztálható csomagolások:

  Feltételezhető, hogy akinek számít a környezetvédelem, az nem elégszik meg félmegoldásokkal, tehát ha választhatunk 100%-ban lebomló terméket, akkor miért választanánk csak részben lebomlót?

  (Ilyen fából vaskarika például a papírpohár vagy ételdoboz műanyag bevonattal, valamint a keményítő vagy cellulóz alapú doboz műanyag (PP, PS) erősítéssel)

  Továbbá csapdába csalja a jóhiszemű fogyasztókat az utóbbi évek egyik slágerterméke, a biodegradábilis műanyag is, amely a hangzatos neve ellenére nem bomlik le, csak bizonyos környezeti hatások következtében apró cafatokra esik szét, és ezek a mikroműanyagok ugyanúgy szennyezik a bolygót.

  A Box Again termékpalettáján ilyen részben komposztálható csomagolásokkal, félmegoldásokkal természetesen nem találkozhatsz.